Geschiedenis van de Hamse Liga


Het prachtig verhaal van de Hamse liga begint in 1982, bij de opstart van het privé initiatief Sporthal De Wuiten.

Sporthal de Wuiten kent zijn ontstaan in de Damstraat, op aanraden van schepen De Pillecijn,

in de vrijgekomen ruimtes na sluiting van de Firma Vermeire-Hellebaut.

Willy De Clippeleir, Tony Baert en Eddy Hofenboom, konden, als vertegenwoordigers of voorzitters van verschillende sportclubs, deze kans niet laten liggen. Ze besloten na goedkeuren van Mej. Nini Vermeire om deze hallen om te bouwen tot sobere zalen, om de huurprijs voor de sportievelingen laag te houden met zo'n 350Bfr per uur voor een zaalvoetbalwedstrijd, over de hele zaal wel te verstaan. De sterkte van de sporthal was natuurlijk de luxe en gezellige cafétaria, belangrijk om na de inspanning de  sportbeoefenaar tot rust te laten komen met een goed "pintje" bier. Eddy herbergde in die tijd al enkele voetbal- en tafeltennisclubs in den Tivoli.

Op 25 maart ‘82 was het dan zover, de opening van de sporthal. In april, mei en juni had Eddy al enkele veldvoetbalploegen kunnen warm maken om deel te nemen in een zaalvoetbalcompetitie, maar de eerste wedstrijd was een speciale met aanwezigheid van enkel bekende "BRT"-coryfeeën.

Er werd gestart met 1 herenreeks van 12 ploegen in september.

De Oost Vlaamse VZVB was nog maar 11 jaar jong en Hamse liga was de eerste liga in Oost Vlaanderen die bij hun  aansloot.

In die tijd werd er zelfs nog gespeeld met een tafel met een klok naast het veld om de speelduur  aan te duiden.

Een super sterke ploeg, Wasserij Welkom, domineerde de eerste competitie jaren.

Het succes van de liga was zo groot dat er elk seizoen een reeks meer kon opgestart worden, ook de dames gingen van start  in 1984.

1984-1985 ZVC Opbeuring (Dames)

Het succes van de Hamse Liga trok aandacht van alle delen van het land waarbij vooral het talent van Eddy Hoffenboom als matchmaker en propagandist van de zaalvoetbalsport geprezen werd.

Hierdoor was Sporthal De Wuiten meermaals het toneel van speciale tornooien en wedstrijden waaronder de provinciale en nationale Supercup Zaalvoetbal anno 1983 en eveneens een damesinterland in 1984 tussen België en Nederland.

In 1985 bestond de Hamse Liga reeds uit 4 reeksen waarvan één Provinciale reeks met in totaal maar liefst 38 ploegen.

Een jaartje later in '86 groeide de Hamse Liga uit tot 3 herenreeksen, een veteranen- en damesreeks met meer dan 50 ploegen,

om in '87 af te klokken op 64 aangesloten ploegen met een 700-tal spelers en speeltsters.

De veteranencompetitie werd betwist tussen 1987 en 2009.

De Hamse Liga bleef maar groeien met teams uit Hamme, Temse, Elversele, Lebbeke, Dendermonde en Zele. 

Het ledenaantal van de Hamse liga zou oplopen tot 1585 leden in 2018!

De Hamse Liga was natuurlijk niet de enige organisatie die de Sporthal de Wuiten bezette. (Datum foto: 28/2/1986)

Er waren nog diverse sportverenigingen die gebruik maakten van de sporthal waardoor er geregeld vergaderd werd, hieronder in zaal 'Tivoli', om de verschillende programma's en organisatorische problemen te bespreken tijdens een gezellige maaltijd.

De creativiteit van het bestuur van de Hamse Liga kende geen grenzen met allerhande soorten bekercompetities waaronder de Lentebeker (foto's lentebeker Juni '86), de Herfstbeker, Beker van Hamme, Schaal van de Secretaris, maar ook een Interligabeker waarbij Eddy op zoek ging in Oost Vlaanderen naar andere liga’s waarvan de kampioenen elkaar konden betwisten. Onder leiding van Patrick Van Huychem, Eddy Hoffenboom, penningmeester Schandevijl en scheidsrechter De Rechter streden de kampioenen van liga's uit Hamme, Temse-Tielrode, Aalst-Erembodegem, Groot-Haaltert en Opwijk tegen elkaar om de interligabeker, maar ook de bekerwinnaars van deze liga's in een Beker der Bekerwinnaars.

Wasserij Welkom

Beker van Hamme 1983-1984

Bouw Van Mol

Beker van Hamme 2018-2019

S.O.S Velle

Beker van Hamme Dames 1987-1988

Forza

Beker van Hamme Dames 2018-2019

Het Nieuwsblad ©

Vedetjes

Schaal Secretaris Dames 2018-2019

Om de bekerwinnaars en kampioenen te eren werd tot 2019 jaarlijks de 'Nacht van de Sport' georganiseerd met tal van optredens van onder meer Eddy Wally, Udo, Garry Hagger, Sam Gooris,... en verschillende imitatoren.

Uitreiking winnaar beker van Hamme ZVC Concresco 2006 - 2007

Een schot in de roos van de geschiedenis van de Hamse Liga was, met 25 edities, het Internationaal Tornooi.

Een prachtige samenwerking tussen Hamse liga die de Belgische ploegen leverde

en Eddy en Pascale die instonden voor het uitnodigen en opvangen van de buitenlandse ploegen.

Er zou ook nog een reeks van 10 Internationale tornooien voor dames volgen.

De eerste editie in '87 werd gewonnen door onze Belgische Hamse ploeg Vigor Wuitens, de laatste in 2011 door Elita Foresti uit Roemenië. Het tornooi kende winnaars uit Italië (Aosta Italia '90), Nederland (Merpati Muda '91, Boca Juniors '98 en 2005, Condor Soccers 2000, Bas van Buuren 2002), Kroatië (N.K. Kroatia '93 en '96), Bosnië (F.K.Bosna '95, FC Bosna 2001), Slovenië (Dynamic Nitra '99),  Oekraine (TVD Oekraine 2004, 2006, 2007 en 2010) en een selectie uit Marokko ('97).

De andere Belgische winnaars waren Vlinders in '88, Sportwereld in '89, Belgium R.D.W.M in '92, Buffalo's Gent in '94, Chablis in 2003, Joma Team in 2008 en Chablis KB Joma in 2009. 

De Hamse Liga bestond niet alleen uit een uitgebreid ploegenbestand maar kon steeds rekenen op een betrouwbaar en plichtsbewust scheidsrechterskorps

Scheidsrechter 1991-1992  Dhr.Edmond De Landtsheer

Scheidsrechter 1991-1992

Dhr.Edmond De Landtsheer

Scheidsrechters 1991-1992

Dhr.Broncelmans en Dhr.Claessens

Scheidsrechter 1987-1988

Dhr.Walter Van de Velde

Soms trokken onze scheidsrechters ook hun beste voetbalschoenen aan...

...en zijn ze op alle terreinen thuis!

In 2022 drukken het nieuwe bestuur en de VZVB nogmaals hun dank en steun uit, in samenwerking met Argenta, aan ons schitterend scheidsrechterskorps met een nieuwe tenue.

In 2023 werden de finales van de beker en de schaal telkens geleid door 2 scheidsrechters.

Over de hele periode van 40 jaar hebben we maar 4 voorzitters gekend: 

het opstartjaar met Rudy Van de Velde, daarna Freddy Ringoot , Jan De Blende en Roland Windey.

Bestuur Hamse Liga 1992

Bestuur Hamse Liga 2006-2007

Het bestuur van de Hamse Liga werd gehuldigd tijdens de Nacht van de Sport (mei 1991)

In 1991 stapelden zich donkere wolken over de Oost Vlaamse zaalvoetbalwereld.

De toenmalige secretaris verkocht zijn ziel aan de Koninklijke Voetbalbond, een organisatie die altijd tegen zaalvoetbal gekant was, maar nu geld zag in de aansluiting van de talrijke provinciale ploegen.

De Hamse liga is altijd trouw gebleven aan de Vlaamse Zaalvoetbalbond (VZVB) en zijn tot op heden steeds overtuigd dat de keuze voor deze bond de juiste keuze was.

Om de toekomst van de Hamse Liga te garanderen en om de jonge voetballers kennis te laten maken met het zaalvoetbal werd in 2005 ook een jeugdcompetitie opgestart die een einde kende in 2018.

Nationaly Seizoen 2006-2007

St-Gillis Seizoen 2007-2008

Barca Seizoen 2009-2010

B.S.T. Seizoen 2011-2012

Puurs Seizoen 2012-2013

Hamse Boys

Seizoen 2014-2015

Nief Palmhof

Seizoen 2015-2016

In 2016 kwam er een einde aan het verhaal van Sporthal De Wuiten en spijtig genoeg ook aan de ongelooflijke sfeer die geen enkele andere sporthal kon evenaren.

In samenwerking met het HIM werd een nieuw complex opgetrokken, 2 blauwe zalen aangebouwd aan de bestaande Sporthal Meulenbroek. Hier worden alle ploegen uit de Hamse Liga met maar liefst 1500 leden en de in de hogere reeksen voetballende fusieclub ARBH gehuisvest, om te komen tot het nieuwe "mekka" van de Hamse zaalvoetbal.

De competitie en bekerformat konden vlot verder gezet worden in deze splinternieuwe accomodatie met als startdatum maandag 24 oktober 2016!

Het Nieuwsblad ©

Het Nieuwsblad ©

De rijke geschiedenis van de grootste Liga van Vlaanderen kent ook een domper, die kwam er in 2020 toen er eenzijdig abrupt een einde kwam aan de samenwerking met het lokaal bestuur van Hamme.

Hierdoor dreigde het voortbestaan van de Liga en voor de vele clubs. Enkele clubs verenigden en namen, samen met de VZVB, het initiatief om met dialoog tot oplossingen te komen, maar ook die inspanningen kenden geen gehoor.

Het perfecte huwelijk bestaat natuurlijk niet, maar het respect en wil om de rijke geschiedenis in stand te houden was zoek, persoonlijke vetes namen de bovenhand.

Het initiatief ging verder, het collectief werd sterker en leidde medio 2021 tot een vernieuwd bestuur, clubs bleven massaal trouw aan de ‘Hamse Liga’ en hun voetbalvader ‘Eddy Hofenboom'.

Het waren vooral actieve leden van de clubs die toetreden tot het nieuwe bestuur: Gino Persiau (Amigo’s), Jens De Mey (Flight 90), Wim Van Gaeveren (Astarte), Tom de Mol (Villa Final), Niels Timmerman & Bjorn Fonck (Dikken Bal)

Na bloed, zweet en tranen en met de medewerking van omringende gemeenten kon de Hamse Liga en de opgestarte Zeelse Liga na een periode van onzekerheid en COVID-19 doorstarten in sporthal De Veerman (Hamme), De Klodde (Zele),

Tilroda ( Tielrode), Circus Arena (St-Niklaas) en de sporthallen in Overmere en Berlare.

Dat het Seizoen 2021/2022 een uitdaging werd voor het vernieuwde bestuur hadden we natuurlijk verwacht met de tal van nieuwe locaties en het nieuwe concept Kunstgras-Boarding in de Circus Arena te St-Niklaas. Dat een virus de hindernis nog een beetje moeilijker ging maken, was niet te voorspellen. Het was een hectisch seizoen met vele verplaatste wedstrijden en een verhoogd aantal forfaits. Nietemin werd het seizoen op een succesvolle manier afgesloten met mooie kampioenen en bekerwinnaars, die je kan terugvinden op deze website via 'Kampioenen en Bekerwinnaars 2021-2022'. Extra foto's zijn ook nog terug te vinden via 'Teams door de jaren heen', periode '2015 tot heden'.

Het was een bewogen seizoen waar er post-Corona periodes waren waar spelers en teams de stap naar de ploegsport niet direct terugvonden of durfden nemen. Aan de andere kant stonden nieuwe ploegen op die net in deze periode nood hadden aan sociaal contact, wat leidde tot verschillende nieuwe ploegen voor het seizoen 2022/2023.


Het nieuwe concept Kunstgras-Boarding kende geen groot succes. Het was voor de meesten onder ons nieuw, maar kon niet alle spelvreugde inlossen. Het idee om zoveel mogelijk reeksen onder één dak te laten spelen en samen na te keuvelen met een hapje en drankje, zoals vroeger in sporthal De Wuiten, had hier echt wel potentieel. Langs deze weg wil ik nogmaals onze dank betuigen aan de mensen achter de Circus  Arena die vooral onze ploegen uit de Hamse weekreeksen hebben opgevangen en de kans hebben geboden om dit moeilijke seizoen toch door te komen. Bedankt Fatih en Randy!!!

De komst van oude vrienden uit Liverpool op zaterdag 8 oktober 2022, was een kans voor een mini internionaal toernooi, is mogelijks een voorbode om in de toekomst de weg terug te vinden naar de nostalgische internationale toernooien!

Het Seizoen 2022/2023 bracht, zoals we in de Hamse Liga tot normaal aanschouwen, wedstrijden die eerlijk en sportief verliepen, met een gezonde rivaliteit tussen de teams. Elke speler gaf het beste van zichzelf, wat resulteerde in spannende en meeslepende wedstrijden.

De vernieuwing lag echter bij enkele nieuwe extra locaties en natuurlijk bij ons nieuw digitaal platform Twizzit, waarbij dit seizoen vooral de focus lag bij het digitale wedstrijdblad. De cijfers duiden op een zeer sportief jaar en het succesverhaal van onze Liga kent een mooi vervolg: >1100 leden, 73 ploegen, 18 scheidsrechters, 2 damesreeksen, 7 herenreeksen, 13 bekerreeksen

710 wedstrijden (exclusief eindrondes competitie en beker), 11 locaties


Dank u leden, speelsters, spelers, coaches, afgevaardigden, scheidsrechters, supporters, sympathisanten, zaalwachters, zaalverantwoordelijken, gemeentebesturen,...voor het vertrouwen in onze Liga!

Het Seizoen 2023/2024 zal in eerste plaats de definitieve start inluiden van onze nieuwe VZW,

met een vernieuwd samengesteld bestuur.

De oprichting van de nieuwe VZW zal ook symbool staan met de terugkeer naar de geliefde bakermat, Het Meulenbroek te Hamme. De sporthal die zoveel herinneringen en emoties met zich meebracht en waar vele spelers hun liefde voor zaalvoetbal hadden ontdekt, staat dankzij medewerking van verschillende geëngageerde mensen weer open voor de Hamse zaalvoetballiga.

Na mondeling akkoord met de Schepen van Sport Luk De Mey en het hoofd van de sportdienst Philip De Borger, staat er niets nog in de weg van de wederopstanding van de traditionele Hamse zaalvoetbalgemeenschap, die vooral verenigd wordt door de liefde voor de sport en het sociale belang van de teamsport.


De reünie met onze niet onbekende vrienden uit de voormalige Futsal Liga, die we met open armen ontvangen en die massaal geloven in ons opzet en vernieuwde bestuur, zal hieraan nog een boost geven.

Meer dan 100 ploegen en 1500 leden staan nu al klaar om begin september te starten in

week-, zaterdag- en damesreeksen in Hamme en Zele!Op het einde van het seizoen 2023/2024 mochten we maar liefst 16 prijzen uitreiken, wat een record is in de geschiedeis van de Liga:


4 Kampioenen Weekreeks Hamme

2 Kampioenen Weekreeks Zele

2 Kampioenen Dames Hamme en Zele

2 Kampioen Zaterdagreeks Hamme en Zele

1 Kampioen Provinciale Oost-Vlaanderen (Proviniciale reeks Hamme >< Zele)

1 Bekerwinnaar Dames Zele

2 Eddy Hofenboomcups* Dames en Heren

2 Ligabekers Dames en Heren


* De oorspronkelijke Schaal van de Secretaris zal vanaf heden genoemd worden naar het brein en creator van de Hamse Liga:

Eddy Hofenboom Cup


Slotwoord


Samen met heel voetbal minnend Hamme , met de 450 à 500 ploegen die in al die jaren in de Hamse liga gepasseerd zijn,

met al die spelers die samen met ons internationale tornooien in het buitenland gespeeld hebben,

zonen die hun vaders op de foto’s in de kampioenen kaders in de kantine zagen, alle spelers en oud spelers die de memorabele edities van de Nacht van de Sport met oa. Eddy Wally en Brazilaanse Danseressen hebben meegemaakt,

denken we terug aan de ‘goede oude tijd’ van de Hamse liga en Sporthal  De Wuiten.

Nostalgie die we gaan verder zetten met ons vernieuwd en ervaren bestuur, in combinatie met jonge mensen die de ploegen vertegenwoordigen, met de VZVB en alle scheidsrechters, alles met respect voor de traditie van de Hamse Liga. Voetballiefhebbers, dankzij jullie passie voor de sport kent de Hamse Liga deze rijke geschiedenis.

Voetballiefhebbers, dankzij jullie loyaliteit kent deze historie geen abrupt einde, maar bouwen we samen verder aan de toekomst, waarvoor heel veel dank!

  

TENE QUOD BENE


VAN DE PLOEGEN, VOOR DE PLOEGEN